Klima kullanım alışkanlığı ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlamıştır. Pazardaki ürün/fiyat çeşitliliği ve marka bolluğu karşısında tüketicilerimiz karar verme süresinde oldukça zorlanmaktadır. Bir konfor aracı olarak satın alınan klimaların, Türkiye’nin iklim koşullarına ve klimatize edilmek istenen mekana uygun seçilmemiş olması, yeterli servis desteğinin sağlanamaması, doğru montaj uygulamalarının yapılmaması gibi nedenlerle maalesef tüketicimiz mağdur olmaktadır. Ekonomik ömrü ülkemiz koşullarında takribi 10 yıl olan klima cihazları seçiminde, ilk satın alma maliyetinin yanı sıra işletme süresince oluşabilecek maliyeti ile enerji maliyeti de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Tüketicimiz, ülkemiz koşullarında oldukça pahalı bir ürün olan klima cihazlarını satın almadan önce mutlaka küçük bir araştırma yapmalıdır. Tüketicimizin karar alma sürecine yararlı olacağını düşündüğümüz başlıklar aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır. Her şeyden önce klimatize edilecek mahallerde hangi tip klima cihazının kullanılması gerektiğine karar verilmelidir. Bunun aşağıdaki tespitler yapılmalıdır.
Kullanım Amacı:
Tüketicinin klimayı almasındaki asıl amacı ile kullanacağı yer önemlidir. Örneğin, ev, ofis, hastane, lokanta, bilgi işlem odası vb. Özellikle yazın soğutma ihtiyacı için tercih edilen klimalardan artık ısıtma ihtiyacını karşılamak içinde faydalanılmaktadır.
Kış mevsiminde ortalama sıcaklığın +7 0C‟ nin altında olan bölgelerde, ünitelerin sık sık defrosta girmesinden ve veriminin düşmesinden etkilenmemeniz için -100C, -150C veya -200C„ de ısıtma özelliği olan klimaları tercih etmelisiniz.
Kapasite Tespiti:
Kapasite tayini, mahallin yapısı ve ısı kazancıyla doğru orantılı olup en önemli konudur. Türkiye‟ deki kapasite tayinlerinde genellikle mahallin metrekaresi üzerinden hesaplama yapılmakta ve hatta firmaların hazırladığı özel tablolar kullanılmaktadır. Klima çevrimi kapalı çevrim olduğu için seçilecek ürünün verimliliğinde mahal içerisindeki hava hacmi önemlidir.
Ülkemizde genellikle binalarda kat yüksekliği 3m civarında olmakla beraber çeşitli kat yükseklikleri ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle daha doğru ve gerçekçi bir kapasite tayini için ısı kazancını etkileyen coğrafi bölge, mahal tipi, pencere sayısı, kişi sayısı, aydınlatma gücü vb. faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Klimanızın kapasite tesbitini yaparken, tüm hesaplama kriterlerini dikkate alarak hazırlanmış olan sayfasından ücretsiz istifade edebilirsiniz.TIKLAYIN.
Tüketici tarafından gerektiğinde yetkili firmadan montaj uygunluğunun kontrol edilmesi istenmelidir.
Montaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler;
Montaj işlemi tamamlandıktan sonra yetkili servisten hizmet protokolünün alınmasına, montajı yapılan cihazın kullanımı hakkında gerekli teknik bilgilerin yetkili servis tarafından verilmesine ve ürüne ait kullanım kılavuzunun tüketiciye teslim edilmesine, satışı gerçekleştiren bayiden garanti belgesinin ve faturanın mutlaka alınmasına, dikkat edilmelidir.
Aksi takdirde ürünlerin garanti durumları ispatlanamayacağından, tüketici montaj sonrası garanti şartları dahilinde oluşabilecek arızalar nedeniyle zor durumlar yaşayabilir. Garanti belgesinin onaylanarak tüketiciye verilmesi sorumluluğu, tüketicinin malı satın aldığı satıcı, acente, bayii ya da temsilciliklere aittir. Garanti süresi, malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıldır.
Cihaz teslim edildikten sonra, tüketici tarafından düzenli aralıklarla ürünlerin bakımı yapılmalı veya yaptırılmalıdır. Düzenli bakım, cihazın ekonomik ömrünü uzatacak, enerji sarfiyatı ve verimliliğin korunmasını sağlayacaktır. Bakım, müşterinin sorumluluğunda ve satıcı firmanın vermiş olduğu garanti şartlarının dışında ücrete tabi olan bir servis hizmetidir.
Your cart is currently empty.