Araç klimaları teneffüs ettiğimiz havanın konforu açısından önem arzetmektedir. Klima sisteminin soğuk havalarda olduğu gibi sıcak havalarda da sorunsuz çalışması gerekir. Özellikle sıcağın ve nemin dayanılmaz hale geldiği bölgelerde sorunsuz çalışan bir klima sürücünün en büyük yardımcısıdır.
Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde otomobil kullanırken ısınan havanın üzerimizdeki olumsuz etkilerine dikkat edilmelidir. Uzmanlar 35 derecelik bir kabin sıcaklığının, sürücünün tepki süresini 25 derecedeki tepki süresine oranla yüzde 20 oranında yavaşlattığını, bu durumun dikkatsizlik ve bilinç kaybı oluşturabileceğini ifade ediyorlar. İstenmeyen bir durumla karşılaşmamak için sürüş esnasında araç içerisinin serin ve havadar olması çok önemlidir.
Araçların her bir modelinin kendi soğutma sistemini geliştirmeleri yaklaşık üç yıl sürmektedir. Bu süre zarfında havalandırma kanallarının ve menfezlerinin geometrisi 3D olarak analiz edilerek otomobilin içinde havanın dolaşım yönünü saptamak için sanal ortamda simülasyonlar yapılmaktadır.
Araçlarda klima kullanırken bazı hususlara dikkat edilmesi, klima sisteminden yüksek verim alınabilmesi için önemlidir.
Araçlardaki klima sisteminin düzenli olarak çalıştırılması gerekir. Kışın havaların çok soğuk olduğu dönemlerde dahi, haftada bir defa klima sistemini en az 10 dakika çalıştırın. Bunu yapmak sistemdeki akışkanı sirküle eder. Bu sayede akışkanın durgunluğundan kaynaklanabilecek olası arızalar önlemiş olur. Klimayı kışın çalıştırmak, hava kanallarında kötü kokulara neden olan mantar ve küflenme riskini azaltır.
Yazın çok sıcak havalarda aracınızı mutlaka gölge bir yere park etmeye özen gösterin. Bu sayede klimanın karşılaştığı soğutma yükünü büyük ölçüde azaltırsınız. Gölgeye park edilmiş bir aracın içerisi, sıcak dış havaya oranla daha serin olur.
Güneş ışınlarının doğrudan aracın içine girmesine ve aracın içinin ısınmasına engel olmak için park anında ön ve arka camlarda güneş siperliği kullanın.
Yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde park edilmiş bir otomobilin kabin sıcaklığı 60°C’ye kadar çıkabilir.Klimayı çalıştırmadan önce aracınızı havalandırın. Tüm kapıları veya tüm camları açın. Bu sayede araç içindeki sıcak havayı dışarı atmış, serin havayı ise içeri almış olursunuz.
Klimayı düşük devirde çalıştırıp kademe kademe yükseltin. Klimanızı birden yüksek devirde çalıştırmayın. Aracınızdaki klima sistemine otomatik çalışma özelliği varsa klimanızı otomatik modda çalıştırın.
Araç içerisindeki sıcaklık istediğiniz değere gelinceye kadar taze hava girişini kapatın ve iç hava sirkülasyonunu açın. Sıcaklık istediğiniz değere geldiği zaman ise iç hava sirkülasyonunu kapatın. Dışarıdan taze hava alarak klimayı çalıştırmaya devam edin. Dış ortamın çok tozlu veya kirli olduğu dönemlerde klimanızı taze hava modunda çalıştırmayın. Kabin içindeki havayı devir daim ettirin. Dış ortam havası düzelince taze hava modunu tekrar çalıştırın.
Klimanın havalandırma kanatçıklarını doğru yönlendirdiğinizden emin olun. Klimanın havasının size direkt temas etmesini engelleyin. Hava kanatçıklarını kapı veya yan camlara üfleyecek konumda yönlendirin. Aksi halde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Aracı stop etmeniz gerektiğinde klimada oluşabilecek arızaları engellemek için önce klimayı kapatın daha sonra motoru stop edin. Klima açıkken motoru stop etmeyin.
Klima sisteminizin bakımını düzenli olarak yaptırın. Polen filtresini her 15.000 km’de değiştirin. Klima gazının ölçülmesi, eksikse tamamlanması, sistemin verimli çalışması açısından çok önemlidir. Gazı eksik olan bir klima sistemi istenilen verimde çalışmayacaktır.
Klima kullanımı, aracın yakıt tüketimini ve performansını önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle dışarısı çok sıcak olsa dahi, aracın içi buz gibi oluncaya kadar klimayı çalıştırmayın. Dış ortam sıcaklığı ile araç içerisindeki sıcaklık farkının 8 dereceyi geçmemesine özen gösterin. Tavsiye edilen araç içi sıcaklık değeri 24 °C’dir. Klima çalışırken, camlarınızı kapalı tutun.
Kısa mesafeli sürüşlerde klimanızı mümkün olduğu kadar az kullanmanız, hızlı sıcaklık değişiminden dolayı rahatsızlanmanızı engeller.
Klima devrede olduğu durumda özellikle şehir içinde yakıt tüketiminizin arttığını unutmayın. Sonradan taktıracağınız klimanın otomobilinizin teknik verilerine uygun olmasına dikkat edin.
Corona virüs bulaşmasının çeşitli tedbirlerle engellenmeye çalışıldığı günümüzde araçların ozon gazıyla temizlenmesi Corona virüse karşı alınabilecek en önemli önlemlerden biridir.
Trafiğe çıkması zorunlu olan araçlarda Corona virüse karşı etkinliği bilimsel olarak kanıtlanan ozon gazı ile dezenfekte işlemi yapılmalıdır. Özellikle ambulanslar, polis araçları, personel servisleri ve toplu taşıma araçlarında ozonla dezenfekte yapılması hayati önem taşımaktadır. Araçların ozonla dezenfekte edilmesi metodu birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ozon gazının, daha önce ortaya çıkan SARS ve MERS gibi Covid 19 ile aynı virüs ailesinden olan Corona virüsü çeşitleri üzerindeki etkisi hakkında uluslararası birçok test yapılmış, makale yayınlanmış ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Otomobil, minibüs, otobüs, metro, metrobüs, tramvay, kamyon, kamyonet, uçak, feribot, gemi gibi ulaşım araçlarının kullanımında sterilizasyon önemli bir yer oluşturmaktadır.
Kişilerin ve dış etkenlerin aracılığıyla oluşan araç içerisinde pek çok rahatsız edici kokunun yanı sıra insan sağlığını tehdit eden mikrobiyolojik etkenler de oluşabilmektedir. Bu mikrobiyolojik etkenler klima vb hava sirkülasyonunu sağlayan cihazlar ile daha da kronik hale gelmektedir. Özellikle sigara içilen araçlar içerisinde sinmiş sigara kokusu en büyük sorunların başında gelmektedir. Bu durumun haricinde araç içerisine kötü kokulu nesnelerin dökülmesi gibi istenmeden oluşan koku kaynakları hem araç kullanıcılarının hem de yolcuların rahatsız olmasına sebep olmaktadır.
Ozon gazı ile araç temizliği yapıldıktan sonra sigara kokusu, ter kokusu, nem kokusu, küf kokusu, hayvan kokusu, et kokusu, balık kokusu, plastik kokusu, süt vb. kokuların yanında mikroorganizmalar da yok edilmekle birlikte araç içerisinde bulunan klima filtreleri ve klima kanallarının da sterilizasyonu sağlanmaktadır.
Mobil ozon üniteleri ile araçlarda yapılan ozon temizliği, kokuların yanında virüsler, bakteriler, sporlar, mantarlar ve mayaları da yok ederek daha sağlıklı bir yolculuk yapmanızı sağlar.